Avancronica de concert

Janko.Zsolt.2

 

Joi, 1 iunie 2017, orele 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert dedicat Zilei Copiilor
                                                           
                                                    
În program:
                                                                             
J. Haydn: Concert nr. 1 pentru violoncel și orchestră în Do major
L. v. Beethoven: Rondo pentru pian și orchestră în Si bemol major, WoO 6
C. Franck: Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră
                 
Dirijor: JANKÓ ZSOLT
Soliști: JAN SEKACIvioloncel
          ILISZ DOMINIKpian
          DAVID POPESCUpian

                                                                 

Orchestra simfonică din Oradea vă pregătește un program special cu ocazia Zilei Copilului. Prima lucrare este Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră în Do major de Joseph Haydn (1732–1809)Lucrarea compusă în jurul anilor 1761-65, este dedicată prietenului său Joseph Weigl, prim violoncelist în orchestra curţii prinţului Esterházy Miklós. Concertul a fost considerat pierdut până în 1961, când muzicologul Oldřich Pulkert a descoperit manuscrisul partiturii la Muzeul Naţional din Praga. Vom continua cu Rondoul pentru pian și orchestră în Si bemol major, WoO 6 de Ludwig van Beethoven (1770–1827). Lucrarea a fost compusă în 1793. Vom încheia concertul cu Variaţiunile simfonice pentru pian şi orchestră de César Franck (1822–1890). Prin organizarea variațiunilor în trei grupuri distincte ca atmosferă și caracter, compozitorul a dat lucrării o formă corezpunzătoare concertului solistic, alcătuit din trei părți.

Solistul invitat, Jan Sekaci, a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Oradea şi apoi la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În prezent este elev la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti.

Solistul invitat, Ilisz Dominik, născut în anul 2003, la Oradea, a început studiul la vârsta de 6 ani. Din anul 2012 este elev la Liceul de Arte din Oradea, sub îndrumarea prof. Dr. Jámbor Fekete Elisabeta.

Solistul invitat, David Popescu, s-a născut în 1999 într-o familie de muzicieni. În prezent este elev la Liceul de Arte din Oradea, în clasa prof. Ferencz Mercedes.

Conducerea muzicală aparţine dirijorului nostru permanent, maestrul Jankó Zsolt.

Jan.SekaciIlisz.DominikDavid.Popescu 

                      JAN SEKACI                            ILISZ DOMINIK                           DAVID POPESCU