Avancronica de concert

Gardolinska.1 

Joi, 27 iunie 2019, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
Închiderea stagiunii              
 
                                  
În program:
 
G. Rossini: Coţofana hoaţă – uvertura
A. Vivaldi: Concert pentru piccolo și orchestră de coarde în Do major, RV 443
G. Verdi-W. Popp: Fantezie pe teme din opera Rigoletto
       - Orchestrație: Matei Ioachimescu
F. Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia a IV-a „Italiana” în La major, op. 90
                          
Dirijor: MARTA GARDOLIŃSKA (Polonia)
Solist: MATEI IOACHIMESCU – piccolo, flaut
                  

În concertul de închidere a stagiunii vă oferim spre audiere patru lucrări de mare frumusețe. Prima lucrare este uvertura Coțofana hoață de Gioachino Rossini (1792—1868). Uvertura are un caracter luminos, plin de umor şi temperament de bun gust, totul fiind condus spre final prin gradaţia tipic rossiniană. Vom continua cu Concertul pentru piccolo și orchestră de coarde în Do major, RV 443 de Antonio Vivaldi (1678—1741). Vasta creaţie a lui Vivaldi, din care o bună parte s-a pierdut, cuprinde şi aşa peste 450 de lucrări concertante, numeroase lucrări sacre, compoziţii vocale, 29 de opere. În continuare vă propunem spre audiere Fantezia pe teme din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi (1813-1901)-Wilhelm Popp (1828-1903). Autorul acestei Fantezii, W. Popp a fost un compozitor, pianist și flautist german, care a compus peste 600 de lucrări, multe dintre ele fiind destinate flautului. Concertul nostru se va încheia cu Simfonia a IV-a în La major, op. 90 de Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847). Mendelssohn, reprezentant al romantismului german timpuriu, la vârsta de 22 de ani a beneficiat de o călătorie de studii în Italia. Impresiile călătoriei le-a transpus în muzică prin aşa-numita Simfonie „Italiana”, concepută într-o atmosferă armonioasă, plină de elan şi luminozitate.

Dirijoarea invitată, Marta Gardolińska s-a născut în 1988 la Varșovia. Și-a efectuat studiile la Universitatea de Muzică „Frédéric Chopin” din Varșovia, la Universitatea de Muzică și Arte din Viena și la Școala de Dirijat „Pierre Monteux” din Maine (USA), cu prof. Simone Young, Nicolas Pasquet, Mark Stringer, Konrad Leitner, Eötvös Péter și Erwin Ortner. A participat la cursurile de măiestrie susținute de Bernard Haitink, Bertrand de Billy, Kurtág György și Marin Alsop. A fost premiată la Concursul de dirijat „Doráti Antal”, Ediția I din Matei.Ioamichescu.9 kicsiBudapesta – semifinalistă (2015), la Concursul de Dirijat „Witold Lutosławski” din Białystok – premiul orchestrei (2016), la Concursul „Felix Mendelssohn” din Thessalonik – premiul III și premiul orchestrei (2016). A dirijat orchestra ORF Viena, Filarmonica „Frédéric Chopin” Gdansk (Polonia), Orchestra Teatrului „Giuseppe Verdi” Triest (Italia), Orchestra Tonkünstler, Spirit of Europe Orchestra Baden (Austria), Sinfonietta Hong Kong (China), Orchestra Operei din Poznan (Polonia). În prezent deține postul de dirijor la Orchestra Simfonică din Bournemouth.

Solistul invitat, Matei Ioachimescu, numit în anul 2013 "Ambasador al integrării" de către Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. A început studiul flautului la București cu profesorul Vasile Ganțolea. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena unde a studiat cu renumita profesoară Barbara Gisler și s-a perfecționat cu celebrii profesori Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle și Renate Armin Greiss. Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții de lucrări contemporane, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Artistul este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.