Avancronica de concert

Jank.Zsolt.8

 

Joi, 30 mai 2019, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert vocal-simfonic
                                                                                               
                                                                                                 
În program:
                                                                                          
L v. Beethoven: Egmont – uvertura
R. Schumann: Concert pentru violoncel şi orchestră în la minor, op. 129
J. Brahms:
- Schicksalslied, op. 54 – pentru cor și orchestră
- Nänie, op. 82 – pentru cor și orchestră
- Gesang der Parzen, op. 89 – pentru cor și orchestră
                                                                                                    
Dirijor: JANKÓ ZSOLT
Solist: FENYŐ LÁSZLÓ – violoncel (Germania)
              
Participă Corul Filarmonicii
Dirijorul corului: LÁSZLÓFFY ZSOLT
                                                                                                                            

În programul concertului următor vă propunem spre audiere o selecţie de lucrări din literatura muzicală germană a secolului al XIX-lea. Prima lucrare este uvertura Egmont de Ludwig van Beethoven (1770—1827). Ideea luptei pentru libertate este prezentată în această uvertură dramatică prin mijloacele sugestive ale orchestrei. Vom continua cu Concertul pentru violoncel şi orchestră în la minor, op. 129 de Robert Schumann (1810-1856). Lucrarea a fost compusă într-o perioadă foarte scurtă, în numai două săptămâni (octombrie 1850), partitura fiind însă tipărită abia în 1854. Prezentarea lucrării în primă audiție a avut loc doar după moartea lui Schumann, în 1860 (la Conservatorul din Leipzig, solo: Ludwig Ebert), cu ocazia unui concert comemorativ, dedicat zilei de naştere a compozitorului.

Fenyo.L.3Solistul invitat, Fenyő László, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti pe plan mondial, atât în rândul publicului, cât şi al criticii de specialitate. Dincolo de tehnica sa impecabilă şi expresivitatea interpretării sale, este un artist sărbătorit şi apreciat pentru fidelitatea unică, prin care poate reda în oricare compoziţie intenţia autorului. În ultimii ani a concertat pe scene renumite – Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall Londra, Gasteig-Philharmonie München – cu orchestre de renume – Singapore Symphony, Orchestra Simfonică Naţională Coreea, Orchestra Radio Frankfurt, Beethoven Orchester Bonn, Staatskapelle Weimar, Philharmonia Hungarica, Orquesta Metropolitana de Lisboa, Lancaster Symphony (SUA), Shanghai Symphony, Christchurch Philharmonic (Noua Zeelandă), Bogota Philharmonic, Filarmonica Sofia, Sinfonietta Cracovia. În Ungaria este cel mai căutat violoncelist, postul naţional de radio difuzează majoritatea concertelor sale, pe lângă numeroase recitaluri solo şi de cameră, a interpretat concerte alături de majoritatea orchestrelor şi dirijorilor din ţara sa natală. A fost recunoscut în Laszloffy.Zsolt.52005 cu Premiul Liszt acordat de Ministerul Culturii din Ungaria, iar în 2008 cu Premiul Junior Prima. În prezent este profesor la Musikhochschule Karlsruhe din Germania. În România Fenyő László este invitat să concerteze cu regularitate în Oradea, Arad şi Timişoara. Artistul cântă pe un violoncel construit de Matteo Goffriller în 1695.

În partea a doua a concertului veți putea asculta trei lucrări compuse pentru cor și orchestră de Johannes Brahms (1833-1897). Schicksalslied bazată pe poemul lui Höderlin a fost finalizată în 1871 la Baden-Baden. Nänie a fost compusă în 1881, pe versurile lui Schiller din poemul cu acelaşi titlu, fiind dedicată în memoria pictorului Anselm Feuerbach (1829-1880). Gesang der Parzen datează din 1882 şi a fost inspirată de drama lui Goethe Ifigenia în Taurida.

Conducerea muzicală aparţine dirijorului nostru permanent, maestrul Jankó Zsolt. În cea de-a doua parte a concertului, în realizarea pieselor vocal-simfonice de Brahms, participă Corul Filarmonicii, în pregătirea dirijorului Lászlóffy Zsolt.