Avancronica de concert

TADAHIRO.YANO

 

Joi, 23 martie 2017, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert vocal-simfonic
                                      
                                                
În program:
                                             
J. Haydn: Anotimpurile – oratoriu pentru soliști, cor și orchestră
                                               
Dirijor: TADAHIRO YANO (Japonia)
Soliști: MINAMI MATSUBARA soprană (Japonia)
    MASANARI SASAKI – tenor (Japonia)
    KOICHI OKUGAWA – bariton (Japonia)
                                                  
Participă Corul Filarmonicii și Kobe 21Century Chorus (Japonia)
Dirijorii corurilor: LÁSZLÓFFY ZSOLT, TADAHIRO YANO
                                                           

Orchestra simfonică și Corul filarmonicii vă invită să ascultați Anotimpurile – oratoriu pentru soliști, cor și orchestră semnat de unul dintre „titanii” muzicii simfonice: JOSEPH HAYDN (1732-1809). Apogeu al genului de oratoriu clasic, lucrarea a luat naştere în ultima perioadă de creaţie a lui Joseph Haydn. Printre principalele surse de inspiraţie putem sublinia călătoriile lui Haydn în Anglia, unde compozitorul a fost marcat de tradiţia vie a oratoriilor lui Georg Friedrich Händel. Astfel, ultimele două mari oratorii scrise de Haydn – Creaţiunea şi Anotimpurile – s-au întocmit pe tradiţia genului baroc, sintetizând-o cu forma, gustul şi expresia clasică vieneză. Anotimpurile, prin tematica profană, reprezintă printre oratoriile religioase ale vremii o unică abordare a acestui gen.

Dirijorul invitat al concertului este Tadahiro Yano, născut în Kobe (Japonia). A absolvit Conservatorul „Musashino Music” din Tokyo, după care a studiat la Mozarteum Musikhochschule Salzburg și la Staatlich Musikhochschule Trossingen din Germania. Între anii 1992-1995 ocupă funcția de prim flautist la Orchestra din Joensuu din Finlanda. Din 1996 este organizatorul Orchestrei de cameră „Ensemblekobe”. Printre premiile obţinute se numără: Matsukata Hall Music Prize din Kobe – 1999, premiul cultural al orașului Kobe – 2008. Din 2000 este dirijor al „Kobe 21Century Chorus” din Japonia, iar din 2009 devine asistent al cursurilor de măiestrie dirijorală „Kurt Masur” din Tokyo.

Conceput pentru solişti vocali, cor mixt şi orchestră, oratoriul va fi interpretat cu participarea – alături de  Corul Filarmonicii – și al Kobe 21Century Chorus (Japonia), precum şi cu implicarea unor solişti vocali din Japonia, ei fiind: soprana Minami Matsubara, tenorul Masanari Sasaki și baritonul Koichi Okugawa.

Minami.MatsubaraMasanari.SasakiKoichi.Okugawalaszloffy zsolt   kicsi 1 

      MINABI MATSUBARA        MASANARI SASAKI           KOICHI OKUGAWA              LÁSZLÓFFY ZSOLT