Avancronica de concert

VictorDumanescu3 

Joi, 5 decembrie 2019, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
                  
GALĂ DE OPERĂ
          
                
În program:
                
Lucrări celebre de G. Verdi, G. Donizetti, G. Rossini, W. A. Mozart,
Ch. Gounod, L. Delibes, J. Massenet, R. Leoncavallo,
G. Puccini, P. I. Ceaikovski, M. Musorgski
              
Dirijor: VICTOR DUMĂNESCU
Soliști: ANA MARIA DONOSE – soprană
           PETRE BURCĂ – bas
 

În data de 5 decembrie vă invităm la prima noastră Gală de Operă din această stagiune. Programul concertului cuprinde bijuterii din creaţia de operă universală. Astfel veți putea audia selecțiuni din Vecerniile siciliene, Traviata, Don Carlo de Verdi, Cenușăreasa de Rossini, Paiațe de Leoncavallo, Rândunica și Boema de Puccini, Faust de Gounod, Lacul Lebedelor de Ceaikovski, Don Giovanni de Mozart, Don Pasquale de Donizetti și Balada puricelui de Musorgski. Alături de fragmente orchestrale vor răsuna arii VictorDumanescu5și duete celebre, precum È strano! è strano! in core, Là ci darem la mano, Quando m'en vo, Ella giammai m'amo, Ah, je ris de me voir, Signorina, in tanta fretta.

Dirijorul invitat, Victor Dumănescu este absolventul Conservatorului de Muzică „George Enescu” din Iași, unde a beneficiat de îndrumările maeștrilor Ion Pavalache, Dumitru D. Botez și Ion Baciu. Între anii 1969-1974 a fost dirijor al corului Filarmonicii din Iași, continuând-și activitatea ca dirijor al Operei Române din Iași, până în 1983. Ulterior, traiectoria sa artistică marchează o importantă cotitură, prin venirea la pupitrul Operei Române din Cluj-Napoca. În paralel, devine profesor universitar al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasele de orchestră și artă scenică. Între 1991-1994 a fost prim dirijor al Operei Naționale din Chișinău, îndeplinind ulterior între 1999-2001 aceeași funcție și la nou înființată Operă din Antalya (Turcia). Este invitat să dirijeze la majoritatea filarmonicilor și operelor din țară, precum și în străinătate. A contribuit la promovarea creației românești prin realizarea mai multor prime audiții.AnaMariaDonose

Soprana invitată, Ana Maria Donose a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași, urmând să obțină în 2008 licența la Unversitatea de Arte „George Enescu”, secția canto, în clasa conf. univ. dr. Adriana Severin. În 2010 și-a finalizat masteratul la aceeași universitate, fiind îndrumată de prof. univ. dr. Corneliu George Solovăstru. S-a mai specializat cu Mariana Krilovici, Lucia Papa, Vasile Moldoveanu și Viorica Cortez. Între 2004-2012 a fost artist liric în Corul Operei Naționale Române Iași, fiind apoi avansată în funcția de solist vocal. A obținut premiul I la Concursul „Miniatura romantică”, Galați – 2002; premiul I la Concursul „Emanuel Elenescu”, Piatra Neamț - 2003; premiul I la Concursul „Marțian Negrea”, Ploiești – 2006; premiul II la Concursul „Vincenzo Bellini”, Italia – 2010; distincția „Membru de onoare al Proiectului Artă pentru suflet” – 2017. Repertoriul solistei cuprinde roluri importante ale creației de operă, operetă sau musical, dar și partituri celebre ale repertoriului vocal-PetreBurc5simfonic, susținute în spectacole și concerte în țară și străinătate.

Basul invitat, Petre Burcă este absolvent al Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Începând cu anul 2004 devine angajat al Operei din Cluj unde interpreteaza o serie de roluri din lucrări ca „Don Pasquale” de G. Donizetti, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”, „Răpirea din Serai” de W. A. Mozart, „Căsătoria secretă” de D. Cimarosa, „Boema”, „Tosca”, „Turandot” de G. Puccini, „Carmen” de G. Bizet, „Bal mascat”, „Rigoletto”, „Aida”, „Forta destinului” de G. Verdi, „Liliacul” de J. Strauss. Și-a îmbogățit repertoriul și cu lucrări vocal-simfonice din creația compozitorilor J. S. Bach, P. Charpantier, W. A. Mozart, L. van Beethoven, G. Rossini, H. P. Türk. A susținut recitaluri și concerte de arii și lieduri, opere în concert la Opera din Cluj, București, Timișoara, Filarmonica din Iași, Botoșani, Craiova, Teatrul de Operă și Operetă Craiova, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Muzeul de Artă Cluj, Sala Maximum UBB Cluj, Bastionul Croitorilor Brașov.