Avancronica de concert

Vladimir.Fanshil.1

 

Miercuri, 23 ianuarie 2019, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
  
          
În program:
          
Cl. Debussy: Rapsodia pentru saxofon și orchestră
A. K. Glazunov: Concert pentru saxofon și orchestră în Mi bemol major
P. I. Ceaikovski: Simfonia I în sol minor, op. 13
            
                      
Dirijor: VLADIMIR FANSHIL (Australia)
Solist: RÉMAN ZOLTÁN – saxofon
             
               
                                                                                        

Spre deosebire de structura obişnuită a concertelor simfonice, de această dată vă oferim spre audiere două lucrări compuse pentru saxofon și orchestră și o simfonie de mare frumusețe. Prima lucrare este Rapsodia pentru saxofon și orchestră de Claude Debussy (1862–1918) compusă în 1910 și dedicată lui Elie Hall. Vom continua cu Concertul pentru saxofon alto şi orchestră de coarde în Mi bemol major, op. 109 de Alexandr Glazunov (1865–1936). Concertul este o lucrare târzie a compozitorului, compusă în 1934, la cererea saxofonistului german Sigurd Rascher. Forma concertului este concisă, concepută într-o singură mişcare. În cea de-a doua parte a concertului nostru veţi putea asculta una din simfoniile mai rar interpretate ale marelui compozitor romantic rus, Piotr Ilici Ceaikovski (1840–1893), Simfonia I în sol minor, purtând subtitlul „Visuri de iarnă”.

Dirijorul invitat, australianul Vladimir Fanshil, este directorul artistic al seriei de concerte inovatoare „Maeștri Debutanți” organizat de Filarmonica din Sankt Petersburg. Și-a finalizat studiile masterale la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg, la secția de dirijat operă și orchestră simfonică. Conducând Orchestra de Stat „Hermitage" a realizat spectacolele de operă Aida, La Traviata și Evgheni Oneghin. La Opera de Stat din Hamburg a dirijat spectacolul Prințul Igor de Alexandr Borodin. Între 2013-2017 a fost asistentul renumitului dirijor Fischer Iván, lucrând alături de acesta la Berlin și Budapesta. De-a lungul carierei a avut ocazia să dirijeze Rman.Zoltn.1orchestre renumite, precum Orchestra Festival din Budapesta, Konzerthaus Orchestra Berlin, NFM Wrocław Philharmonic, Orchestra Teatrului Mariinsky, Orchestre Nacional D'Ile de France, Opera din Sydney, Teatrul Național Academic de Operă și Balet și Filarmonica Națională din Odessa.

Solistul invitat, Réman Zoltán, a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca în 1985, la clasa profesorului de clarinet László György. A obținut diploma de licență la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”, fiind îndrumat de prof. Ioan Goilă. Din 1989 este membrul orchestrei Operei Maghiare din Cluj, în paralel activând între anii 2000-2009 și la Filarmonica de Stat Oradea, iar din 2009 la Filarmonica clujeană, deținând funcția de clarinetist solist. Participă în mod regulat la festivalul internațional de muzică de cameră ”Tiberius” din Târgu Mureș. A fost membrul fondator al orchestrei „Europa Symphony” din Viena, în care a activat între anii 1993-2006, apoi timp de trei ani a participtat la înregistrările și turneele europene și americane ale „Filarmonicii Națiunilor” din Hamburg. Cântă la saxofon din 1999, susținând recitaluri și având apariții solistice alături de orchestre din Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare, Oradea, Sibiu, București și Budapesta. În 2011 a înființat, alături de alți trei saxofoniști, ansamblul „Transylvanian Saxophone Quartet”, cu care activează și în prezent.