Avancronica de concert

Janko.Zsolt.9 

Joi, 23 ianuarie 2020, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
                          
MEDALION BEETHOVEN
                              
În program:
                        
- Coriolan – uvertura, op. 62
- Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în Do major, op. 15
- Simfonia a III-a „Eroica” în Mi bemol major, op. 55
          - 250 de ani de la nașterea compozitorului
                                
Dirijor: JANKÓ ZSOLT
Solistă: CĂTĂLINA BUTCARU – pian (Austria)
        
                

Concertul următor îi este dedicat marelui compozitor Ludwig van Beethoven (1770-1827), de la a cărui naștere se împlinește în 2020 un sfert de mileniu. Beethoven a fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Alături de Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart, este considerat ca fiind a treia personalitate proeminentă a clasicismului vienez, lucrările sale - mai ales cele din ultima perioadă de creație - având și amprenta elementelor stilistice ale romantismului. Dintre lucrările sale mai importante putem enumera cele 9 simfonii, 5 concerte pentru pian, Concertul pentru vioară, Triplul concert pentru pian, vioară și violoncel, 32 sonate pentru pian, 10 sonate pentru vioară și pian, 16 cvartete pentru coarde, Missa Solemnis și opera Fidelio.

Prima lucrare din program este Uvertura Coriolan, op. 62 (1807), o muzică vie şi profund umană, plină de tensiuni, cu un conţinut dramatic accentuat, inspirată din subiect istoric. Vom continua cu Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în Do major, op. 15. Lucrarea a fost interpretată de multe ori, cu ocazia turneelor întreprinse de Beethoven însuși prin orașele germane și la Praga. Cea de-a doua parte a concertului cuprinde o compoziţie prețioasă, Simfonia a III-a, Eroica. Iniţial a fost dedicată lui Napoleon, dar după amara decepţie avută la vestea proclamării primului consul ca împărat, Beethoven a rupt dedicaţia, lăsând în urmă doar câteva cuvinte sugestive: „în amintirea unui mare om”. Se presupune că ideea de bază de a compune marşul funebru CatalinaButcaru2(partea a II-a a acestei simfonii) a fost dată de moartea generalului englez Abercromby în bătălia de la Alexandria.

Garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de pianista Cătălina Butcaru. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Constanța, cu prof. Victoria Nițu și la Liceul de Muzică „George Enescu” din București, cu prof. Szél Olga, bucurându-se în același timp și de înrdrumarea renumiților pianiști Aurora Ienei și Dan Grigore. La Universitatea de Muzică din Viena lucrează cu prof. Jurg von Vintschger și pianista Meira Farka. Urmează apoi cursuri de masterat la Universitatea de Muzică din Graz, sub îndrumarea renumitului pedagog rus Alexander Satz, obținând diploma în 2006. Desfășoară o bogată activitate concertisitcă în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria și România. În 2008 a lansat CD-ul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall din capitala britanică. A participat în numeroase proiecte de muzică de cameră cu muzicieni de renume, cum ar fi în duo cu violonistul Yair Kless sau cu violoncelistul cvartetului „Alban Berg”, Valentin Erben. În anul 2013, împreună cu flautistul român Matei Ioachimescu lansează CD-ul „Lumière”.

Conducerea muzicală aparţine dirijorului nostru permanent, maestrul Jankó Zsolt.