Avancronica de concert

 Site.11 
      
Luni, 20 noiembrie, ora 19
Sala de concerte ”Enescu-Bartók”
Concert cameral
 
CVARTETUL INTERMEZZO
 
ix 16   cvartetul intermezzo 1 
 
                          FLORIN AVRAM – vioara I                KURUCZ TIBOR – vioara a II-a
                          VALER MÎNECAN – violă                  TRENDLER MÁRIA – violoncel
 
În program:
 
J. Haydn: Cvartet de coarde în Do major, op. 74, nr. 1
W. A. Mozart: Cvartet de coarde „Prussian” în Re major, KV.575
G. Gershwin-S. Pautza: Trei preludii pentru cvartet de coarde
 

Membrii Cvartetului Intermezzo sunt colegi în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea. Prima apariţie publică a cvartetului “Intermezzo” a avut loc în aprilie 2006 la Bazilica Romano-Catolică din Oradea, cu ocazia unui concert de binefacere. De atunci componenţa acesteia a rămas neschimbată, repertoriul său fiind permanent îmbogăţit cu lucrări aparţinând tuturor perioadelor şi stilurilor componistice, de la clasic la contemporan (Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Grieg, Dvorak, Debussy, Șostakovici, Kodály, Pautza etc.) Cele mai multe concerte ale cvartetului au avut loc în Oradea, unde formaţia a devenit bine cunoscută şi apreciată. De asemnea este cunoscută şi la Satu Mare, Bistriţa, în Ungaria şi în Franţa.

* * * * *

Marți, 21 noiembrie, ora 19
Sala de concerte ”Enescu-Bartók”
Concert cameral
 
ANSAMBLUL DE SUFLĂTORI AL FILARMONICII
 
Dirijor: LORENZO MORONI
 
În program:
 
G. Donizetti: Simfonia în sol minor
Ch. Gounod: Mica simfonie pentru suflători
A. Dvořak: Serenada pentru suflători în re minor, op. 44
Fr. Poulenc: Suita franceză pentru suflători
 
Suflatorii.1.kicsi 
 

Ansamblul de Suflători a fost fondat în primăvara anului 2013 cu sprijinul conducerii artistice al filarmonicii, și este format din membrii orchestrei simfonice. Scopul principal a fost susținerea unor concerte educative în cadrul stagiunii filarmonicii, dar de-a lungul anilor ansamblul a participat și la diferite evenimente culturale ale orașului nostru (Concert dedicat Zilei Copiilor susținut la Era Park – 2015, spectacol-eveniment „Cântă Pădurea”, Ediția a II-a, în Pădurea 1 Mai – 2017, „Toamna Orădeană”, Ediția a 26-a, desfășurată în perioada 5-8 octombrie 2017). În paralel, formația a realizat numeroase concerte în Săcuieni, Salonta și  Ștei. Ansamblul are un repertoriu bogat de la muzica clasică, muzica ușoară până la cea contemporană.

Moroni.Lorenzo.2

Lorenzo Moroni este prim cornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea din anul 1998. S-a născut la Gallarate (nordul Italiei) în 1967. După studii de corn la Liceul de Muzică din Varese a absolvit Conservatorul „Gaetano Donizetti” din Bergamo. În Italia a colaborat cu mai multe instituții de artă: Orchestra Simfonică radio din Milano și Torino, Academia „Santa Cecilia” din Roma, Teatrul „Carlo Felice” din Genova, Teatrul „Regio” din Torino, etc. Alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea a apărut de mai multe ori în calitate de solist concertist, totodată a susținut și mai multe recitaluri camerale. A mai colaborat și cu alte instituții muzicale din țară, precum Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara și Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Din 2013 este conducătorul artistic al Ansamblului de Suflători.

 

 

* * * * *

Joi, 23 noiembrie, ora 19
Sala de concerte ”Enescu-Bartók”
Concert simfonic
 
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII
 
Dirijor: VLAD CONTA
Solist: NICOLAE MIHĂILĂ – pian
 
În program:
 
Fr. Schubert: Uvertura în stil italian în Re major, D. 590
E. MacDowell: Concert nr. 2 pentru pian și orchestră în re minor, op. 23 (p. a.)
A. Dvořak: Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88
 

Vlad.Conta.3Vlad Conta a studiat pianul şi dirijatul la Conservatorul din Geneva (Elveţia), la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) şi Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) cu maeştri reputaţi: Louis Hiltbrand, Carlo Zecchi şi Franco Ferrara. Între anii 1983 şi 1985 a fost maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo şi la Grand Théâtre din Geneva, iar între 1985 şi 1989 şef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveţia). Între 1989-1993, Vlad Conta a fost prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino, Italia, iar între 1989 şi 1997 a fost director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada). Vlad Conta este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2001. A fost distins cu: Medalia de Aur Katia Popova la Festivalul de Muzică de la Plevna (Bulgaria), cetăţeania de onoare a oraşului Fort Worth (Texas, SUA), Premiul Ludovic Spiess al Forumului Muzical Român (2011). Din 2012 Vlad Conta este membru de onoare al Filarmonicii Moldova din Iaşi. Pe lângă repertoriul de operă şi balet, Vlad Conta deţine de asemenea un vast repertoriu simfonic şi vocal-simfonic şi desfăşoară o carieră internaţională ca dirijor invitat la National Symphony Orchestra din Washington, Philharmonia Orchestra din Londra, Orchestra Naţională Rusă din Moscova, Orchestra Sinfonica Nicolae.Mihaila.8Nazionale (Torino), orchestrele simfonice din Vancouver, Edmonton, Quebec (Canada), precum şi alte orchestre din SUA, Franţa, Italia, Irlanda, Grecia, Bulgaria şi Turcia.

Nicolae Mihăilă s-a născut în Oradea în 1992. Studiază pianul de la vârsta de 8 ani, în cadrul Liceului de Artă din Oradea, sub îndrumarea profesoarei Fekete Elisabeta. La vârsta de 10 ani a apărut pentru prima dată ca solist-concertist în compania Filarmonicii din Oradea, sub bagheta dirijorului Iosif Conta, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn. În 2012 a fost admis la Guildhall School of Music and Drama (Londra), unde lucrează cu renumitul pianist, Ronan O’Hora. Tânărul pianist are un palmares deosebit, fiind posesorul a numeroase distincții sau premii naţionale şi internaţionale. Repertoriul său cuprinde concerte de Haydn, Mozart, Beethoven, Grieg, Rahmaninov, precum şi o adevărată raritate, Piesa de concert a lui Carl Filtsch pe care l-a interpretat, după 164 de ani, în primă audiţie naţională în 2008, în cadrul Festivalului Internaţional Carl Filtsch de la Sibiu. Recent, repertoriul său s-a extins și cu lucrări concertante de Richard Addinsell și Edward MacDowell.