Avancronica de concert

Gbor.Ferenc.2

 

Joi, 22 iunie 2017, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
Închiderea stagiunii
                    
FESTIVAL BEETHOVEN
              
În program:
             
- Coriolan – uvertura, op. 62
- Concert nr. 3 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 37
- Simfonia a VII-a în La major, op. 92
       
Dirijor: GÁBOR FERENC (Germania)
SolistBALOG JÓZSEF pian (Ungaria)

                   

Iubitorii muzicii clasice sunt așteptați joi la un concert cu lucrări dLudwig van Beethoven (1770-1827). Beethoven a fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Alături de Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart, este considerat ca fiind a treia personalitate proeminentă a clasicismului vienez, lucrările sale - mai ales cele din ultima perioadă de creație - având și amprenta elementelor stilistice ale romantismului. Dintre lucrările sale mai importante putem enumera cele 9 simfonii, 5 concerte pentru pian, Concertul pentru vioară, Triplul concert pentru pian, vioară și violoncel, 32 sonate pentru pian, 10 sonate pentru vioară și pian, 16 cvartete pentru coarde, Missa Solemnis și opera Fidelio. Prima lucrare a concertului nostru este Uvertura Coriolan, op. 62 (1807), o muzică vie şi profund umană, plină de tensiuni, cu un conţinut dramatic accentuat, inspirată din subiect istoric. Vom continua cu Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 37. Lucrarea datează dintr-o perioadă în care Beethoven, aflat la vârsta de 30 de ani, se afirmase deja cu o simfonie, 2 concerte pentru pian, 6 cvartete, precum şi mai multe sonate pentru pian. Concertul nostru se va încheia cu Simfonia a VII-a în La major, op. 92. Beethoven finalizează simfonia în primăvara anului 1812 şi o prezintă publicului vienez în decembrie 1813. Wagner considera Simfonia a VII-a drept apoteoza dansului, ceea ce pare a fi motivat dacă esenţa lucrării o descoperim exclusiv în ritm.

Dirijorul invitat, Gábor Ferenc din Germania, este născut în România. Și-a început cariera muzicală ca violist, între 1986 şi 1994 a fost membru al Israel Philharmonic Orchestra, fiind de atunci și solo violist la Konzerthausorchester Berlin. Ca dirijor invitat, Gábor Ferenc a apărut pe scene din toată lumea, dirijând diferite orchestre mari, ansambluri de operă, dar şi formaţii mai mici în diferite distribuţii, precum Bochumer Symphoniker, Berliner Sinfonie Orchester, Orchestra Naţională din Costa Rica sau Orchestra Filarmonicii „Transilvania”. Ca dirijor şi profesor la Hochschule für Balog.JozsefMusik „Hanns Eisler” din Berlin, Ferenc Gábor se implică în proiecte în colaborare cu numeroase orchestre şi ansambluri de tineret, ca, de pildă, Jugendfestspieltreffen Bayreuth sau Landesjugendorchester NRW. Din 2002, colaborează constant cu Sinfonietta92 (una dintre cele mai interesante formaţii de tineret din Berlin), iar din 2004 cu Junge Deutsche Philharmonie.

Solistul invitat, Balog József este considerat unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai generaţiei sale. Născut în 1979, la Budapesta, a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, cu tatăl său, a continuat apoi la Universitatea de Muzică Franz Liszt din Budapesta. Este laureat cu premiul întâi la Concursul internaţional Bartók–Liszt de la Budapesta (2001), de asemenea la Lodz (Polonia, 2002), Pörtschach (Germania, 2004), în Olanda, Italia ş.a. Balog József desfăşoară o bogată activitate concertistică în Europa, America şi Asia. Între orchestrele simfonice cu care colaborează se numără Aarhus Symphony Orchestra, Jerusalem Chamber Orchestra, Presidential Symphony Orchestra, Concerto Budapest Symphony Orchestra, Szeged Symphony Orchestra, Pécs Symphony Orchestra, Dohnányi Ernő Symphony Orchestra, Danube Symphony Orchestra, Miskolc Symphony Orchestra, Debrecen Symphony Orchestra. Este invitat la festivaluri internaţionale, realizează înregistrări la radio, TV şi pe disc.