Avancronica de concert

Horvath.Jozsef.7 

Joi, 1 martie 2018, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Tango simfonic
          
                              
În program:
              
Piese celebre de A. Piazzolla, B. T. Lara, J. C. Cobián, H. Stamponi,
S. Piana, P. Laurenz, Fr. Canaro, N. Martini, C. Gardel,
A. Aieta, I. Vasilescu, E. S. Discépolo, F. Sassone, Á. Villoldo
          
Dirijor: Horváth József
Soliști: Analia Selisvoce (Argentina)
           Mariano Castro – pian (Argentina)
           Ioana Lascu dansator de tango
           Horia-Călin Pop dansator de tango
                                                                    

Orchestra simfonică vă pregătește un program deosebit pentru concertul următor, combinând virtuozitatea muzicii instrumentale cu pasiunea ritmurilor de tango. Programul concertului cuprinde în mare parte bijuterii muzicale, cum ar fi: Oblivion, Cadenza piano „Adios Nonino”, Verano Porteno de A. Piazzolla, Zaraza de B.Tagle Lara-I. Prigeabu, Nostalgias, Los mareados de J. C. Cobián-E. Cadícamo, Flor de lino de H. Stamponi-H. Expósito, Milonga sentimental de S. Piana-H. Manzi, Como dos extraños de P. Laurenz-J. M. Contursi, Se dice de mi de F. Canaro-I. Pelay, Mana birjar de N. Martini-P.Sabin-D.Dubal, El día que me quieras, Por una cabeza de C. Gardel-A. Le Pera, Palomita blanca de A. Aieta-F. G. Jimenez, Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara de I. Vasilescu-N. Vladoianu-N. Constantinescu, Cambalache de E. S. Discépolo, Baldosa floja de F. Sassone-J. Boccazzi-D. Gilardoni, El choclo de A. Villoldo-E. S. Discépolo.

Dirijorul invitat, Horváth József, s-a născut în 1975 la Cluj-Napoca. În anul 1993 a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, urmând apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secția dirijat cor, unde i-a avut ca profesori de specialitate pe Florentin Mihăiescu, Cornel Groza si Gheorghe Victor Dumănescu. În anul 2001 a absolvit, în cadrul aceleiasi instituții, a doua specializare, dirijat orchestră, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Christfried Brödel (Dresda, Germania), János Fürst (Szeged, Ungaria), George Pehlivanian (Valencia, Spania), Ghennady Rojdestvensky (Gotha, Germania) şi Kurt Masur (Wroclaw, Polonia). Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi prin participarea sistematică la repetiţiile şi concertele marilor dirijori Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez şi George Pretre. Din 1999 este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 totodată şi al Operei Naţionale Române din Cluj. Este fondator şi director artistic al Orchestrei CLASSICA din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

III. 1 Analia SelisUna dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatului, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio din București şi în filarmonicile din ţară. A fost invitată să deschidă evenimente muzicale importante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba. Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur - 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri "Media Pro Music", cu care a lansat două albume - "Aqui hoy" şi "Aqui manana" - urmate de apariţia discografică "Suenos" - "Vise" (album realizat de Cat Music). În anul 2009, Analia Selis a lansat proiectul "Latino America" şi a dăruit publicului albumul "Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari". În 2010 a înregistrat albumul "Un instante", alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.

Mariano.CastroMariano Castro originar din Buenos Aires - Argentina, și-a început studiile muzicale la pian şi chitară la vârsta de 9 ani. După absolvirea Conservatorului Muzical Melani din Buenos Aires, în cariera sa de interpret a abordat mai multe stiluri muzicale, cântând în trupe de rock, jazz, tango, folclor şi muzică clasică, şi, de asemenea, a fost apreciat ca pianist şi chitarist solo. În prezent este pianist al trupei Narcotango - care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică - şi este fondatorul Orchestrei Tango Colectivo. Alături de Narcotango, dar şi ca solist de pian şi chitară, are la activ peste 25 de turnee internaţionale în Europa, Statele Unite, Canada şi America Latină. În cariera sa de compozitor şi orchestrator, scrie aranjamente muzicale şi compune pentru mai mulți artiști interpreţi. De referinţă este participarea sa în calitate de compozitor la ultimele două albume ale trupei Narcotango, unul dintre acestea - "Limanueva" - fiind nominalizat la Premiile Latin Grammy în 2010, la categoria "Cel mai bun album de tango".

Invitații speciali ai serii sunt Ioana Lascu și Horia-Călin Pop, care alcătuiesc o pereche de dansatori de tango.