Comunicate

 

015. COMUNICAT - 23.12.2020

Ca urmare a diferitelor informații și articole apărute în spațiul public referitor la situația Filarmonicii de Stat Oradea, informații mai mult sau mai puțin ancorate în starea de fapt sau în cunoașterea adevărului, Conducerea Filarmonicii de Stat Oradea, ca urmare a numeroaselor dezbateri în Consiliul de Administrație al acesteia, forul decizional al acestei instituții conform legislației în vigoare, în vederea cristalizării și informării corecte a publicului cu privire la punctul oficial de vedere, bazat pe hotărârile și deciziile interne privind actul cultural, prin prezenta vă aducem la cunoștință următoarele:

Atât corul cât și orchestra, reprezintă pilonii de bază ai acestei instituții, care, împreună deservesc încă de la înființare actul cultural la cel mai înalt nivel posibil, fiind un veritabil reper de ținută artistică la nivel național și internațional.

Chiar de la înființarea în anul 1949, activitatea instituției a fost centrată pe specializarea și dezvoltarea calitativă a aparatului propriu, atât din punct de vedere artistic, cât și administrativ, activitatea culturală fiind consolidată prin invitații marcanți de talie internațională ca: Igor Oistrakh, Mario del Monaco, Dimitri Baskirov, Aldo Ciccolini, Adam Horosiewicz, Arkadi Sevidov, Daniel Safran, Gidon Kremer, Ruggiero Ricci, Victor Tretiakov, Erich Bergel, Pierre Pierlot, Ruha István, Ștefan Gheorghiu, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Mihaela Martin, Dan Grigore, Dana Borșan, Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Liviu Prunaru, Zalai Antal, Artur Kaganovskiy, Bálint János, Roman Kim, Fenyő László, Tiberiu Soare, Cezar Alvarez, etc.

Începând cu anii ”90, când Filarmonica de Stat Oradea trece de sub coordonarea Ministerului Culturii sub coordonarea Consiliul Județean Bihor ca for tutelar, în demersul nostru cultural, am fost și suntem condiționați constant în derularea programelor proprii, în derularea ofertei culturale pe durata fiecărei stagiuni, de bugetul aprobat din partea ordonatorului de credite, buget gândit anual pentru o funcționare a instituției la limita subzistenței, nici măcar optimă. În sprijinul acestei afirmații, vom aduce ca argument faptul că bugetul aprobat anual nu ne-a permis invitarea unor personalități culturale de excepție din România (ca maestrul Cristian Mandeal, sau maestrul Horia Andreescu, etc.), cu atât mai puțin colaborarea cu artiști străini de renume internațional.

Având în vedere că în toți anii anteriori conducerea instituției a atras atenția în mod repetat, că actul cultural condiționat financiar de forul tutelar are ca efect direct diminuarea personalului, iar un personal oricum micșorat de la an la an începând cu trecerea noastră sub coordonarea CJ Bihor, are ca efect indirect scăderea adresabilității fenomenului cultural, atenționăm că, prin aceasta, are de suferit cetățeanul de rând.

Din nefericire, efectele virusului Covid-19 a adus atingere culturii atât la nivel național cât și internațional, drept urmare, la repetatele solicitări ale noului Președinte al CJ Bihor către managementul instituției, de a propune niște măsuri de austeritate bugetară temporară în cadrul filarmonicii, cu scopul de a economisi bani, am dat curs solicitării și am prezentat variante de lucru ca măsură temporară, variante respinse în mod repetat. În nici una din aceste variante (în care erau propuse câteva posturi de care ne puteam lipsi temporar, ca măsură excepțională, doar pe perioada crizei, din cauza distanței minime obligatorii impuse), ca urmare a discuțiilor avute și cu reprezentanții Sindicatului Național din Cultură FAIR, nici o variantă de lucru propusă de noi nu a vizat vreun moment personalul artistic; dimpotrivă, am venit în întâmpinarea solicitărilor domnului Președinte.

Aparatul administrativ al instituției, ca număr de posturi, funcționează de ani de zile la capacitate minimă, tendința ultimilor ani din partea CJ Bihor a fost de a solicita constant desființarea de posturi din administrația filarmonicii, solicitări la care de cele mai multe ori Consiliul Administrativ a cedat, lucru care a dus la o suprasolicitare și o continuă asumare de atribuții a personalului actual, față de cele avute anterior. Solicitările din ultimele săptămâni din partea dlui. Președinte legate de o diminuare și mai consistentă a aparatului administrativ nu au fundament rațional, administrația instituției atingând de mult pragul minim de personal necesar în funcționarea unei instituții de renume.

Începând cu intrarea în vigoare a restricțiilor impuse la nivel național ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, instituția noastră s-a adaptat la noile condiții, implementând în același timp toate măsurile de protecție corespunzătoare, mutând activitatea concertistică în mediul online, concertele noastre fiind transmise pe pagina Facebook ”Filarmonica de Stat Oradea / Nagyváradi Állami Filharmónia” și pe canalul Youtube al filarmonicii.

În consecință, pentru o corectă informare a publicului nostru, a melomanilor și a susținătorilor actului cultural bihorean, subliniem, conducerea Filarmonicii de Stat Oradea nu a avut nici un moment și nici nu are intenția să desființeze corul filarmonicii, cor ce și-a consolidat în tot acest timp o veritabilă reputație internațională prin munca și prestația depusă cu înalt profesionalism. Dimpotrivă, după trecerea acestei crize, pentru a reveni la o funcționare optimă a acestei instituții, intenționăm să cerem suplimentarea în Organigramă a posturilor pierdute în ultimii ani.

Proiectul cultural elaborat de managementul instituției este și va rămâne în continuare de interes național, dorința noastră fiind de dezvoltare, incluzând printre altele trecerea corului la normă întreagă, pentru a reprezenta la cel mai înalt nivel așteptările melomanilor, contribuind împreună cu celelalte instituții de profil din țară la bunăstarea culturală națională.

În speranța că am venit în întâmpinarea nelămuririlor melomanilor și susținătorilor noștri referitoare la informațiile eronate apărute în spațiul public și în media, până la revenirea cât mai grabnică la normalitate, echipa managerială vă dorește multă sănătate și sărbători fericite.

 

014. COMUNICAT – 13.03.2020

Conducerea Filarmoniii de Stat Oradea informează publicul meloman, că ținând cont de măsurile luate la nivel central, suspendă activitățile și evenimentele cu public organizate de instituția noastră, până la data de 31 martie 2020. Contravaloarea biletelor cumpărate va fi restituită, sau poate fi valorificată pentru un alt concert viitor. Concertele anulate vor fi recuperate în perioada următoare ridicării interdicției. Vă mulțumim pentru înțelegere!

                 

013. COMUNICAT DE PRESĂ - 11.03.2020

Filarmonica de Stat Oradea, analizând contextul riscului de răspândire a infecției cu noul coronavirus, prin prezenta informează publicul concertelor simfonice organizate de instituția noastră că ținând cont de decizia Ministrului Culturii, suspendă activitățile și evenimentele cu public organizate în perioada 11-22 martie 2020, cu posibilitate de prelungire. Contravaloarea biletelor cumpărate va fi restituită, sau poate fi valorificată pentru un alt concert viitor. Vă mulțumim pentru înțelegere!

                 

012. Rezultatul concursului de proiecte de management la Filarmonica de Stat Oradea

Anunț - descarcă 

 

011. Concurs de proiecte de management la Filarmonica de Stat Oradea

Anunț - descarcă
Bibliografie - descarcă
Buget - descarcă
Caiet de obiective - descarcă
Organigrama Filarmonicii de Stat Oradea și Regulament de organizare și funcționare al Filarmonicii de Stat Oradea - descarcă
Regulament concurs - descarcă
Stat de funcții - descarcă

 

010. Aducem la cunoștința publicului faptul că, din motive de boală, concertul din data de 13 iunie 2013 va fi dirijat de către maestrul LEONARD DUMITRIU. Programul concertului va cuprinde următoarele lucrări:

W. A. Mozart: Directorul de teatru – uvertura, K.486
J. B. G. Neruda: Concert pentru trompetă în Mi bemol major
J. Haydn: Simfonia nr. 93 în Re major
 
Solist: ROBERT CHAMBERS – trompetă (SUA)
 
9 iunie 2013                     VASILE FOICA, director artistic
 
 
009. Înștiințăm și pe această cale publicul meloman că, din motive de boală, în data de 10 mai 2012 Concertul nr.1 pentru flaut și orchestră în Sol major de W. A. Mozart, va fi interpretat de către solista LILIANA CADAR.
 

8 mai 2012                       VASILE FOICA, director artistic

 
008. Aducem la cunoștința publicului faptul că din cauză de boală, contrar programului anunțat, în prima parte a concertului din 8 martie 2012 veți putea asculta Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35, de P.I. Ceaikovski, în interpretarea violonistei Ioana Cristina Goicea.
 
 

6 martie 2012                    VASILE FOICA, director artistic

 
 
dsc01249007. Cu deosebită durere în suflet şi profund regret, Filarmonica de Stat Oradea anunţă trecerea bruscă în nefiinţă a colegului nostru Gavril Ardelean, artist violonist, concert-maestrul Orchestrei Simfonice. Membru al orchestrei din 1986, şef partidă la vioara I din 1992 şi concert-maestru din 1993, ca unul dintre artiştii de bază ai orchestrei, el a constituit o prezenţă importantă pe scena filarmonicii. Pierderea este imensă, căci a plecat dintre noi un deosebit artist şi un vechi coleg de încredere, care a fost alături de noi prin munca sa neobosită închinată serviciului muzicii.
S-a născut în 1957 la Oradea, a obţinut diploma de artist violonist la Academia de Muzică din Cluj-Napoca în 1980, începând cariera la Teatrul Liric din Constanţa, iar din 1984 continuând-o la Filarmonica din Târgu Mureş. A devenit membrul orchestrei Filarmonicii din Oradea în 1986.
Ataşamentul său sincer faţă de arta muzicală interpretativă este evidentă şi prin faptul că a părăsit această lume în timpul serviciului de la concertul de joi seara, aflat în plină desfăşurare. A plecat brusc, inexplicabil, lăsând un gol nemărginit atât în sufletul colegilor, prietenilor, precum şi în viaţa muzicală.
Ceremonia funerară va avea loc duminică, 4 martie 2012, de la orele 12, la Cimitirul Izraelit Neolog din Oradea.
 
2 martie 2012            VASILE FOICA                 TÓDOR ALBERT
                             director artistic           director general-manager

 

006. Aducem la cunoștința publicului faptul că datorită cererii mari de bilete, vom relua concertul cu muzică din filme dirijat de maestrul Shinya Ozaki și vineri, 2 martie, tot de la orele 19. Vă așteptăm cu drag în sala de concerte "Enescu-Bartók".

24 februarie 2012                            TÓDOR ALBERT, director general-manager

 
 
005. Potrivit informaţiilor primite de la Orchestra Simfonică de Suflători din Oradea, concertul din 8 decembrie 2011 va fi dirijat de către maestrul OROSZ JÓZSEF, din Ungaria.
 
 
1 decembrie 2011                             VASILE FOICA, director artistic
 
 
 
miron ratiu 1004. Colectivul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea a luat cunoştinţă cu adâncă tristeţe de trecerea în nefiinţă a dirijorului nostru permanent de odinioară, maestrul Miron Raţiu (1929–2011). 
Format la şcoala clujeană a lui Antonin Ciolan, tânărul şi inimosul Miron Raţiu şi-a început cariera dirijorală la Filarmonica de Stat Oradea în 1957, fiind la pupitrul acestui ansamblu mai mult de trei decenii, până în anul 1990. 
Aliniindu-se ideilor de progres ale ansamblului, Miron Raţiu a participat la opera de construcţie a orchestrei, impetuozitatea-i specifică şi temperamentul său muzical aducându-i aprecierea publicului meloman. Interpretările unor lucrări ca Simfonia fantastică de Berlioz, simfoniile IV, V și VI de Ceaikovski, Simfonia în re minor de Franck, au constituit prilejuri ale marilor sale succese.
Numărul mare de prime audiţii cu lucrări româneşti ilustrează aceeaşi atitudine a dirijorului preocupat constant de propagarea valorilor naţionale. Contribuind prin competenţele sale şi prin entuziasmul particular la prosperitatea instituţiei, Miron Raţiu s-a ataşat pentru o viaţă de filarmonica orădeană, devenind, pe de altă parte, o persoană emblematică a oraşului. 
Cei care l-au cunoscut şi l-au apreciat, pot aduce un ultim omagiu în faţa catafalcului maestrului, ce va fi depus în incinta filarmonicii în ziua de joi, 24 noiembrie, între orele 14-16. 
Ceremonia înmormântării va avea loc vineri, 25 noiembrie, începând cu orele 12.00, la Capela Haşaş a Cimitirului Rulikowski.
 
23 noiembrie 2011                              VASILE FOICA                                TÓDOR ALBERT 
                                                     director artistic                          director general-manager

 

003. Mulţumim şi pe această cale d-lui dr. OVIDIU BĂLĂNEANU pentru amabilitatea şi generozitatea cu care ne-a pus la dispoziţie fotografiile realizate de domnia sa la concertele filarmonicii din ultimii ani. 

 
 
27 octombrie 2011                              VASILE FOICA                                TÓDOR ALBERT
                                                      director artistic                          director general-manager

 
002. Completând informațiile disponibile pe site-ul nostru cu privire la programul concertului din 10 noiembrie 2011, vă facem cunoscut numele soliștilor care vor interpreta "Concerto pentru patru viori și orchestră de coarde" de Gy. Selmeczi:
CIPRIAN MÎNECAN-PARGHEL - vioara I.
COSTIN ÉVA - vioara II.
SZABÓ BARNA - vioara III.
TEODORIAN POPA - vioara IV. 
 
3 octombrie 2011                             VASILE FOICA, director artistic 
 
 

001. Aducem la cunoștinta publicului faptul că, din motive independente de noi, programul concertului din 13 octombrie 2011 se modifică. Astfel, în loc de H. Berlioz: Troienii - Marș troian, prima lucrare a concertului va fi A. Dvorak: Dans slav, op. 46 nr. 1, în Do major. Vă mulțumim pentru întelegere.

1 octombrie 2011                              VASILE FOICA, director artistic