Dirijorii actuali

   

ROMEO RÎMBU
  
020De-a lungul carierei profesionale, dirijorul Romeo Rîmbu şi-a câştigat recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional, fiind invitatul permanent al unor renumite orchestre din ţară şi străinătate. Formaţia sa muzicală o datorează şcolii interpretative clujene, studiind în cadrul Liceului de Artă "Sigismund Toduţă" şi Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", fiind licenţiat cu nota maximă.
Ca oboist, Romeo Rîmbu colaborează cu diferite formaţii şi orchestre, concertând în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor de specialitate. În ipostază solistică, dintre cele mai importante succese se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W.A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena. Acest concert, împreună cu alte lucrări, au fost înregistrate pe două LP-uri pentru Casa de discuri Electrecord.
Pentru muzicianul Romeo Rîmbu, arta dirijorală a constituit o preocupare constantă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei "Ottorino Respighi" din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995 a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. De asemenea, un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la un curs de perfecţionare la Budapesta, de către Maestrul Erich Bergel.
Dirijând peste 1000 de concerte în Europa, S.U.A., Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române, Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester), Romeo Rîmbu a susţinut concerte în săli prestigioase ale lumii: Seoul Arts Center, Musikverein din Viena, Hercules-Saal din Munchen, Teatrul Manzoni şi Opera din Roma, Teatrul Aariaga din Bilbao.
019Totodată, a fost membrul unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini.
Punând în valoare creaţia compozitorilor ce au activat la Oradea (Johann Michael Haydn, Wenzel Pichl şi Karl Ditters von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat 5 CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra - imprimări cotate cu cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri INEDITA şi AGORA.
Dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, Romeo Rîmbu deţine şi funcţia de profesor al Facultății de Muzică din cadrul Universității Oradea. Totodată, deţine statutul de membru fondator, director artistic şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane, cu sediul la Bistriţa, colectiv format prin selectarea celor mai valoroşi artişti instrumentişti ardeleni.
Este Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
 
 

JANKÓ ZSOLT
  
honlapra1Dirijorul Jankó Zsolt s-a născut în 1978 la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă "Sigismund Toduţă" din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală.
Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul "Benedetto Marcello" din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti.
În perioada 1999-2008 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orchestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman.
Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely.
În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea, pe lângă concertele simfonice din cadrul stagiunii, susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română şi Opera Maghiară din Cluj, în instituția din urmă deținând din anul 2010 și funcția de dirijor permanent. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria) a dirijat în 2007 Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010 a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin.
Între anii 2010-2015 a fost dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

  

LÁSZLÓFFY ZSOLT - dirijor cor
   
(...)